Laravel 11: Alles wat je moet weten
arrow_back

Terug naar alle blogs

Laravel 11: Alles wat je moet weten

Laravel 11 is gereleased, met een meer gestroomlijnde folderstructuur en simpelere configuratie. We nemen je mee door de belangrijkste veranderingen en kijken hoe wij Laravel 11 inzetten voor onze klanten.

Geplaatst op 13 maart 2024Geschatte leestijd: 3 minuten


Minimalistische folderstructuur

Laravel 11 heeft een meer minimalistische folderstructuur, waar voorheen een nieuwe applicatie werd geïnstalleerd met negen standaard middleware bestanden, zijn deze nu verborgen. Als je ze alsnog wilt customizen, kun dat eenvoudig doen via Application::configure(...)->withMiddleware(...) in bootstrap/app.php.

De Http/Kernel is weggehaald. De meeste configuratie die je voorheen in de Http/Kernel deed, kun je nu in Bootstrap/App doen. Dit maakt de configuratie van je applicatie een stuk eenvoudiger.

In totaal zijn er ongeveer 70 bestanden verwijderd uit de standaard installatie van Laravel 11. Dit maakt het een stuk eenvoudiger om in één oogopslag te zien wat er allemaal gebeurt in je applicatie.

Simpele configuratie

De configuratie van Laravel 11 is een stuk eenvoudiger geworden. Bestanden die je voorheen bijna nooit aanpaste, zijn nu verborgen. Veel van de configuratie kan je doen in je .env bestand.

Mocht je alsnog de configuratie willen aanpassen dan kan dat met de config:publish Artisan command:

php artisan config:publish

php artisan config:publish --all

PHP 8.2

Laravel 11 vereist een minimale PHP versie van 8.2. Dit betekent dat je gebruik kan maken van de nieuwste features van PHP. Dit maakt het mogelijk om je code nog efficiënter en meer type-safe te maken.

Laravel Reverb

Met Laravel Reverb kun je eenvoudig real-time communicatie tussen client en server toevoegen aan je Laravel applicatie. Het is open source en je kunt het eenvoudig installeren met een Artisan command.

Wij zijn erg enthousiast over Laravel Reverb en zien veel mogelijkheden om real-time notificaties en updates te integreren in administratie- en e-commerce applicaties.

En nog veel meer

  • Rate limiting per seconde
  • Nieuwe Artisan commands
  • Verbeterde performance bij testen met in-memory databases
  • Verbeterde support voor MariaDB

Ben je benieuwd naar alle nieuwe features van Laravel 11? Bekijk dan de release notes.


Op zoek naar een Laravel 11 applicatie?

Onze developers hebben veel ervaring met het bouwen van Laravel applicaties. We helpen je graag met het bouwen van een nieuwe applicatie of het upgraden van je bestaande applicatie naar Laravel 11.

Neem contact op

Getagged met:
laravel laravel 11 php taylor otwell release