Maatwerk vs. standaard software: wat kies jij?
arrow_back

Terug naar alle blogs

Maatwerk vs. standaard software: wat kies jij?

Maatwerk software of standaard software? Wat is het verschil en wat zijn de voor- en nadelen van beide? In dit artikel leggen we het je haarfijn uit.

Geplaatst op 19 februari 2024Geschatte leestijd: 4 minuten


Software is in de meeste bedrijven een essentieel onderdeel. CRM-systemen, boekhoudsoftware, HRM-systemen, noem maar op. Om jou het leven makkelijk te maken en om je bedrijf te laten groeien is het heel belangrijk dat de tools die je gebruikt goed aansluiten op jouw wensen.

Starten met standaard software

Voor kleine, startende bedrijven is het vaak niet rendabel om een maatwerk applicatie te laten ontwikkelen. De startprijs hiervan ligt in de meeste gevallen in de duizenden euro’s. Daarom kiezen veel starters voor standaard oplossingen om hun bedrijfsprocessen te ondersteunen. Denk hierbij aan e-Boekhouden voor je boekhouding of Simplicate voor je CRM en projectmanagement. Deze oplossingen kunnen je vaak voor een paar tientjes per maand al een heel eind op weg helpen.

Maar wat als je bedrijf groeit en je bedrijfsprocessen complexer worden? Dan kan het zijn dat deze standaard pakketten steeds minder goed aansluiten op jouw wensen en behoeften. In dat geval kan maatwerk software een goede oplossing zijn.

Maatwerk software

Maatwerk is vaak moeilijk te definiëren, omdat het voor iedereen iets anders kan betekenen. In de basis betekent het dat de software speciaal voor jouw bedrijf wordt ontwikkeld.

Waarom is dit een goede keuze?

1. Aansluiting op jouw bedrijfsprocessen

Maatwerk software sluit naadloos aan op jouw bedrijfsprocessen. Dit betekent dat je geen concessies hoeft te doen en dat de software precies doet wat jij wilt.

2. Snelle aanpassingen

Vind jij iets niet helemaal lekker werken, of heb je een nieuw idee? Dan kun je dit snel laten aanpassen. Bij standaard software ben je afhankelijk van de ontwikkelaar en de wensen van andere gebruikers.

3. Koppelingen

Heb je al een aantal systemen in gebruik? Maatwerk software kan vaak makkelijk gekoppeld worden aan bestaande systemen. Zo hoef je niet alles opnieuw in te richten en is de overgang naar de nieuwe software minder groot.

4. Schaalbaarheid

Maatwerk software is vaak makkelijker schaalbaar dan standaard software. Dit betekent dat de software met je bedrijf mee kan groeien.

All-in-one

Het mooiste is natuurlijk als jouw hele bedrijf met één systeem werkt. Dit kan met maatwerk software. Zo kun je bijvoorbeeld je boekhouding, CRM, projectmanagement en HRM in één systeem onderbrengen. Dit zorgt voor een beter overzicht en uitwisseling van data tussen de verschillende afdelingen. Hierdoor verbeterd niet alleen de tijdsefficiëntie maar openen er ook nieuwe mogelijkheden voor bijvoorbeeld data-analyse.

Waar kies jij voor?

Wij geloven in maatwerk software. Het is een investering, maar het kan je bedrijf enorm helpen om te groeien. Uiteindelijk moet je natuurlijk kiezen wat het beste bij jou en je medewerkers past. Je wil natuurlijk dat je medewerkers met plezier werken en dat ze de juiste tools hebben om hun werk goed en efficiënt te kunnen doen.


Klaar om te groeien? Wij helpen je graag verder.

Neem contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek over de mogelijkheden van maatwerk software voor jouw bedrijf.

Neem contact op

Getagged met:
development software maatwerk