Waar gaat het web heen in 2024?
arrow_back

Terug naar alle blogs

Waar gaat het web heen in 2024?

Het web innoveert razendsnel. In de afgelopen tientallen jaren zijn websites van simpele tekstpagina's naar interactieve ervaringen gegaan. Deze vooruitgang lijkt maar niet te stoppen, waar zijn we over 5 jaar?

Geplaatst op 1 januari 2024Geschatte leestijd: 4 minuten


Het ontstaan van het web

In 1989 bedacht Tim Berners-Lee het concept van het World Wide Web toen hij bij CERN, een onderzoeksinstituut in Zwitserland werkte. Hij ontwierp het www zodat hij met zijn collega-wetenschappers makkelijker informatie kon delen.

Het web is een verzameling van tekstpagina's die met elkaar verbonden zijn door hyperlinks. Deze hyperlinks zijn klikbare elementen die je naar een andere pagina brengen.

CERN heeft een kopie van de allereerste website online gezet. Je kan deze bekijken op info.cern.ch

Het web in 2024

In de loop der jaren is het web enorm geëvolueerd en niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. We gebruiken het om informatie op te zoeken, om te communiceren, om te winkelen, om te gamen, om te werken, om te leren, om te ontspannen en ga zo maar door.

Websites gingen van statische pagina's naar dynamische applicaties. Software die je vroeger moest installeren op je computer, kan je nu gewoon gebruiken in je browser. Denk maar aan Google Docs, Google Sheets, Gmail enzovoort.

Door de groei van social media is er steeds meer data over jou beschikbaar. Je hebt vast wel eens gemerkt dat je zocht naar een bepaald product en dat daarna je hele feed op Facebook of Instagram vol stond met advertenties voor dat product. Dit is een voorbeeld van hoe bedrijven data gebruiken om advertenties te personaliseren.

De toekomst van het web

Het web is nog steeds in volle ontwikkeling. Er zijn een aantal trends die we in de toekomst zeker zullen zien.

Je hebt inmiddels vast wel eens iets gehoord over Artifictial Intelligence (AI). AI is een verzamelnaam voor technologieën die menselijke intelligentie nabootsen. Misschien heb je al eens een chatbot gebruikt om een vraag te stellen aan een bedrijf. Of misschien heb je al eens een slimme speaker gebruikt zoals Google Home of Amazon Alexa. Deze apparaten gebruiken AI om te begrijpen wat je zegt en om je een antwoord te geven.

In de toekomst zullen we steeds meer AI terugvinden in bijvoorbeeld zoekmachines. Als je nu iets zoekt op Google, krijg je een lijst met links naar websites die mogelijk een antwoord kunnen geven op je vraag. In de toekomst zal Google je een antwoord geven op je vraag zonder dat je een website moet bezoeken.

Quora, een vraag- en antwoordwebsite, geeft nu samengevatte antwoorden met behulp van ChatGPT.

Mensen houden er ook steeds meer van om websites, browsers en apps te kunnen personaliseren.

Webapps, geen apps

Hoevaak download jij nog een app op je Iphone? Waarschijnlijk niet zo vaak. Een Amerikaans onderzoek toont aan dat 65% van de gebruikers 0 apps per maand downloaden. De meeste mensen gebruiken de apps die al op hun telefoon staan. Denk maar aan de apps van Facebook, Instagram, Twitter, Gmail, Google Maps enzovoort.

De meeste apps die je gebruikt lossen een probleem op en doen dat goed. Als jij iets wil vinden ga je niet op zoek naar een app maar ga je naar Google. Websites kunnen dus bijna alles wat apps kunnen en zijn veel makkelijker te gebruiken. Je hoeft geen app te downloaden en je hoeft geen updates te installeren.

Wij kunnen niet wachten om te zien wat de toekomst van het web zal brengen. Ga jij samen met ons op ontdekking?


Getagged met:
websites geschiedenis innovatie software vooruitgang